История, която започва с един паднал (на жаргона на трафикантите) кокаин,

...
История, която започва с един паднал (на жаргона на трафикантите) кокаин,
Коментари Харесай

Живко Коцев, кокаинът, кучето, хората на Асен Василев, изборите... Историята

История, която стартира с един " паднал "  (на жаргона на трафикантите) кокаин, придвижва се в постройката на Агенция " Митници " по самодейност, споделят единствено на ДАНС и КПК, даже без знанието на прокуратурата... После елементарно се хлъзва към офанзива против Асен Василев - поради " неговата " шефка на митниците Петя Банкова и към Кирил Петков и Николай Денков - поради интензивната им отбрана на Живко Коцев.

В историята, която има доста незнайни, препратки към крими сюжети от предишното - близко и далечно, и която напълно " инцидентно " се развихря в предверието на предизборната акция и в подтекста на засилващото се напрежение сред вътрешния министър Калин Стоянов и ПП-ДБ, има един доста показателен миг - кафявите медии се оказват " чудесно осведомени " (включително снимково) за личния и може би даже интимния живот на Коцев*. 

Но да караме подред.
1-во деяние - кокаинът
25 март е тъкмо денят, в който се схваща, че " сглобката " няма да я бъде и се отива на предварителни избори. Точно тогава вечерта в Бургас са хванати рекордните за локалната митница към 170 кг кокаин. Парите, които отиват по този начин " по дяволите ", са единствено едната страна на въпроса. Обичайно при такива провали на колета има поръчител, който би трябвало да го отнесе. Често - и летално.

Другата, по-любопитната част на нещата, е, че ударът е чисто на организация " Митници ", а ГДБОП - службата, от която идва Калин Стоянов, е оставена в цялостно незнание. Някои даже позволяват, че може би политическите сътрудници си пращат по този метод " честитки ":  " Нека да не опитваме с неприятно ".

Начело на митниците от 20 февруари застава дотогавашният заместник изпълнителен шеф на ведомството Петя Банкова (която е от Добрич, откъдето е и доближеният на Василев началник на Национална агенция за приходите Румен Спецов). Банкова е сестра на уволнения дисциплинарно през 2021 г. от тогавашния министър Бойко Рашков шеф на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Стефчо Банков (близък по това време до някогашния основен прокурор Иван Гешев. За Банков въпреки всичко се приказва, че не е доста непосредствен със сестра си). Назначението ѝ дружно с огласеното желание тогава на Асен Василев да прави мегаагенция - митници плюс Национална агенция за приходите, е остро нападнато от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който се оплаква, че това е станало без координиране или знанието им като сътрудници в ръководството.
2-ро деяние - арестите 
Тук би трябвало да се върнем няколко години обратно. Т.нар. две каки - Румяна Ченалова и Владимира Янева (плюс един " батко " - юрист Момчил Мондешки) водят неналожителен диалог, в който апропо се развива следният разговор:

" Янева: Те, шефовете на службите са негови хора. Аз съм сигурна, че (на) Бойко те са му скочили…

Ченалова: На кого са, на Бойко?

Янева: Не, на Делян. Аз съм сигурна, че Движение за права и свободи са сложили изискване на Бойко, че в случай че пипне шефовете на службите – ще му скочат. "

Години след този разговор две от " службите " - ДАНС и постоянно (не)реформиращата се Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК), на 3 април се изсипват ефектно на посетители на Петя Банкова - шеф на организация " Митници " и парекселанс човек на Асен Василев. Любопитно - само че незабавно " протича " в верните медии, че се интересуват от Банкова и от единия ѝ заместник Людмил Маринов.

И двамата са били чиновници на ДАНС, той - безусловно допреди дни, и са в изострен конфикт с шефа ѝ Пламен Тончев. В последна сметка Маринов отпада от листата с упрекнатите. А адвокатката на Банкова споделя, че я държат до другия ден в КПК с забавен метод - като непрестанно ѝ връчват нови документи(самата антикорупционна комисия няма право да задържа - б.р.).

" Хасковската връзка "

Горе-долу час-два стигат, с цел да се намеси в историята Никола Николов-Паскал - митичен контрабандист от 90-те години на предишния век, който живеел " пенсиониран " в Гърция. И който е от Хасково... Откъдето са двамата упрекнати дружно с Банкова - бащата и синът Стефан и Марин Димитрови. И откъдето, несъмнено, е и Асен Василев.

Намесва се Софийската градска прокуратура: " проведената незаконна група " (ОПГ) в последна сметка се свежда до четирима - Банкова, татко и наследник Димитрови и митичният Паскал. Естествено, при обиските се намират и съответните " мобилни телефони, документи, бележки, бележници със мемоари, компютри, огромна сума пари в друга валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и други " Дори протича " вътрешна информация " за бял прах - за публиката с интерес към повече съспенс.

Защитата на Банкова твърди, че е знаела за кого е кокаинът, предопределен за пазаруване на избори, както и че точно тя е махнала от Граничен контролно-пропусквателен пункт чиновници, работещи за Паскал вместо за страната. А конфискуваните от кабинета ѝ паметни бележки били проект - кои канали следва да удря.

Между другото - Асен Василев споделя също нещо забавно: освен че загатва прословутия кокаин, само че и че Банкова е арестувана тъкмо преди среща с австрийския дипломат. На нея тя е щяла да моли след американските и британските, да бъдат ситуирани и австрийски митничари на ГКПП-Капитан Андреево.

(Мал)шанс - не ѝ стига времето...

Кои са Марин и Стефан Димитрови

Пуска се обаче версия №1, че през Марин и Стефан Димитрови Банкова е комуникирала с Паскал. Снимки на бащата и сина се появяват и с Бойко Рашков и Кирил Петков.

Бащата - през днешния ден 65-годишен, е класическо пенсионирано ченге, някогашен началник на супер " ресурсната " Агенция по риболовство и аквакултури, с принадлежност към някогашната Държавна сигурност.

Публично знае се, че е бил очевидец два пъти - един път против някогашния зам. вътрешен министър в тройната коалиция Раиф Мустафа, който беше съден за рушвет. Втори път се появи по така наречен канибалско дело през лятото на 2021 година, когато твърди за закани от 2010 година, отправени от Бойко Борисов. Тогава потърсил за подпомагане служебния вътрешен министър Бойко Рашков (тогава Рашков твърдеше, че Борисов е заплашвал предприемач, че " фамилията му няма да разбере дали не яде неговото месо " ). 

Младши обаче - Стефан Димитров, започва да излиза на фрагменти наоколо с Живко Коцев. Главсекът на МВР бе назначен от Калин Стоянов, който към този момент е явно, че не е министър " на " ПП-ДБ, и двамата с главсека си очевидно " не предат " дружно.

На фрагментите с Димитров Коцев е във всевъзможни морално укорими обстановки, незабавно бива забъркан и Асен Василев. А дори и през днешния ден кафявите медии, пускайки Коцев и Стефан Димитров от сауна, загатват, че се " допуска, че ще се появят още по-слисващи известия, фотоси и видеа ". Сюжетите са разнородни - безценен часовник, куче, рискова непосредственост...

Как е намесен Бойко Рашков

Снимки има и с Бойко Рашков, които допускат, че някогашният министър на вътрешните работи в служебното държавно управление и след това в кабинета на Кирил Петков е допълнително от другарски връзки с татко и наследник Димитрови. Особено дискутиран е подарък на рожден ден на Рашков, нещо сред фотография и картина, където той е изобразен с жена си и внучката си. За познанството си с двамата той изяснява пред " Дневник ", че се среща с Мартин Димитров, когато мъжът идва през 2021 година да подаде сигнал. " Тогава описа, че придобил информация по отношение на наказателно следствие против ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов за получен или опит да бъде получен рушвет от 200 хиляди лева по отношение на някакви покупко-продажби, за което свидетел бил тогавашният ръководител на Държавен фонд " Земеделие " Симеонов. Той е удостоверил че има подобен случай, а след това е бил принуждаван да се откаже от показанията си ", споделя Рашков. Той твърди и нещо друго - познава сина единствено около татко му, само че самият Стефан Димитров е доста по-близък с министър Калин Стоянов. 
3-то деяние - основният секретар
В средата на предходната седмица ненадейно основно настоящо лице - и като дейна страна, само че и като обект на офанзиви, става основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. (Известно е, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи, който би трябвало да е висшата професионална служба в системата, а не политически обвързана, от дълго време не е такава. Поне не и от времето на Цветан Цветанов.) 

Оставката

На 4 април той афишира, че подава оставката си  " по лично предпочитание ". Като даже няколко часа се приказва, че е бил в неопределеност, най-малко по този начин заявява министър председателят Николай Денков, който споделя, че телефонът на Коцев не дава отговор и той дълготрайно време не може да бъде открит. Оставката на Коцев е подадена ден преди претендентът за длъжностен министър председател Димитър Главчев да разгласи състава на държавното управление. Един от основните въпроси е дали вътрешният министър Калин Стоянов ще резервира поста си и под негово управление Министерство на вътрешните работи ще провежда изборите 2 в 1. Стоянов е към този момент мощно спорна фигура - неприемлива за ПП-ДБ, откъдето желаят, само че не получават оставката му още след митингите против БФС и съпътстващото ги полицейско принуждение, до момента в който министърът е на кино. Калин Стоянов е непроменяемо бранен от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Самият той се оплаква от политически напън от Кирил Петков, рефрен, който е комфортно повтарян от Борисов и от Пеевски. Самият Стоянов макар апелите на Антикорурционния фонд и снимковия материал настойчиво твърди, че служители на реда не са охранявали скандалния клуб на Нотариуса. В четвъртък към този момент е съвсем несъмнено, че министърът остава и в служебния кабинет, тъй като самичък се афишира за специалист. В петък сутринта, когато афишира имената, Главчев оправдава избора си с това, че към този момент основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев е подал оставка, тъй че Калин Стоянов е още по-нужен за изборите и поради приемствеността в системата (с спомагателния " безапелационен " мотив, че синдикатите не могат без него).

Оттеглянето на оставката

Веднага откакто съставът на кабинета е разгласен със Стоянов в него, представителите на ПП-ДБ напущат срещата при президента, Радев отпуска някаква опция за смяна на препоръчаните имена със период до вторник, а Главчев споделя, че никой не може да го убеди да пипа листата с министрите. На незабавен брифинг в Министерски съвет се появяват Денков и Живко Коцев, който изяснява, че към този момент не желае да подава оставка. И че е бил заставен. Тогава имената на оказващите напън не бяха обявени, единствено импровизирано се разбра, че става дума за самия и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов. След отдръпването на оставката си Коцев внезапно се трансформира в обект на вихрена офанзива.

През уикенда започнаха " да текат " в верните медии снимки, на които Коцев е дружно с упрекнатите за контрабанда татко и наследник Стефан и Марин Димитрови. На една от фотографиите се вижда и Бойко Рашков, в компанията на Стефан Димитров, Марин Димитров и Живко Коцев. Снимки имаше и на бързо оценения на око часовник на основния секретар, а в понеделник в сюжета беше намесен и един пудел. Снимките с кучето, както и всички останали в тази история, бяха публикувани " инцидентно ". Те бяха публикувани от уеб страницата " Афера "  вчера. Освен пудел на фрагментите има и пачки банкноти. Автентичността на никоя от фотосите не е доказана. " Изтече " в бТВ и протокол от разпит на неизвестен очевидец по следствието. В него той твърди, че от дълго време работи в системата на Министерство на вътрешните работи и работата му е да контактува с оперативно забавни лица. Обяснява, че татко и наследник Димитрови били в близки връзки с Рашков и по тази причина и той се срещал с тях.


Още на 4 април наши източници ни споделиха, че е имало някакви интензивности при основния секретар, редом с тези в Агенция " Митници " и Хасково. От това, което се схваща сигурно все още - тъй като го удостовери и градската прокурорка на София Илиана Кирилова - е, че на 3 април с Коцев е имало някакъв тип " спявка " или сказка.

Участници са били самата Кирилова, нейният зам. градски прокурор Христо Кръстев, а също така и. ф. основният Борислав Сарафов и изпълняващият длъжността началник на КПКОНПИ след Цацаров Антон Славчев (самият той претендент за прокурор, б.р.).

" Г-н Живко Коцев самичък е изискал среща с основния прокурор. Казвам ви какво е ситуацията. Поискал е среща с основния прокурор, участвала съм. Г-н Сарафов му сподели, че ще бъде разпитван и той да си реши “, заявява вчера Кирилова пред бТВ.

Междувременно Борисов и Пеевски излизат непрекъснато с все по-цветущи изказвания от рода - че от ПП-ДБ всички са на фотоси с контрабандисти. От ГЕРБ и Движение за права и свободи идват все по-настойчиви апели Коцев да се отдръпна от поста си, до момента в който не почисти името си.
Последно (засега) деяние - министър председателят, и.ф. основният прокурор, адхок проверяващата
В неделя, 7 април, министър председателят в оставка Николай Денков афишира пред БНР, че ще подаде сигнал за психическия тормоз и напън, на който е бил подложен основният секретар на Министерство на вътрешните работи. Вчера той реализира това си желание.

Денков декларира, че главсекът му е докладвал ( " устно и документално " ) за случилото се.

" Коцев декларира, че е бил застрашен, че в случай че не подаде оставка, ще бъде притеглен като обвинен за тежко закононарушение и арестуван под стража.

Натискът е бил извършен от изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, с присъединяване на административния началник на Софийска градска прокуратура прокурор Илияна Кирилова и в наличието на нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев ", оповестиха вчера официално от пресслужбата на Министерски съвет.

Поради присъединяване на Сарафов Денков праща сигнала там, където му е мястото - във Върховния касационен съд, където пък го разпределят към специфичната прокурорка за разседване на основния или негови заместници - Даниела Талева.

Паралелно на този сигнал има и подобен от към този момент някогашния министър на правосъдието Атанас Славов до Висш съдебен съвет, ВПС и Инспектората - който пък пробва да провокира дисциплинарна инспекция - дали магистрати не са направили нарушавания или престъпения.

Иначе по чисто престъпното дело за ОПГ - в четвъртък следва САС да се произнесе за мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров, които единствени остават сега в ареста.

Бащата Марин постъпи по неотложност в " Пирогов " преди да му гледат мярката. Паскал се търси - все по този начин от десетилетия.

Днес президентът Румен Радев разгласи след клетвата на служебния кабинет, че той не би оставил Калин Стоянов в държавното управление.

Старият нов министър на вътрешните работи би трябвало да провежда изборите 2 в 1. Атаките против Коцев не престават, той излезе в болнични и не дава пояснения. Един от първите актове на новия кабинет беше назначението на нов началник на Агенция " Митници ".

---

* Бел. ред. - Живко Коцев е кадър на тежките браншове " Издирване ", " Престъпления против личността " (наричан просто " Убийства " ) и някогашен началник на " Грабежи " в СДВР. Въпреки настоящето развиване на нещата, същинският напредък в кариерата му е от времето на ГЕРБ - партия, която не допускаше инцидентни лица на властови позиции в извънредно " благото " ѝ МВР. 

През юни 2010 година бива пратен за шеф на ОДМВР-Велико Търново. Не са правилни изказванията, че той е оглавявал дирекцията по време на трагедията в Лясковец, когато неуравновесеният Петко Петков убива един и уцелва всички други командоси (без шефа), пратени да го обезоръжат - казусът е от 14 март 2014 г, а от 2013-а Живко Коцев към този момент е нараснал в Групово дело " Национална полиция ".

Буквално за няколко месеца през 2023 година е комплициран на измислената относително скоро служба зам. основен секретар на Министерство на вътрешните работи, а от 8 септември е главен секретар.

Днес служебното праителство предложи да бъде освободен.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР